Ja då ska vi ha en festival, ibland undrar jag varför jag hittar på så mycket, men sedan när det händer och är kul så undrar jag varför jag inte hittar på mer saker. Just nu är jag storligen förundrad över alla underbara människor som bara dyker upp på min gård och gör de mest fantastiska saker. Tänk att det bara kommer folk som bär och kånkar och städar och grejar hemma hos mig? Och sedan kommer det några som tillverkar de mest fantastiska kreationer, visst, det vet jag ju att det finns men bara för att man har en festival så kommer folk och gör det för att det är så roligt? Och faktiskt det ÄR roligt. Vad finns roligheten i då? Jo, att skapa och skapa tillsammans, göra fint, se ett resultat man kan ta på och titta på många gånger. I mitt vardagliga skapande som musiker så är det inte samma sak, titta på buskspelet jag gjorde häromdagen, det var så underbart, men inte var det någon som filmade just då och inte kan jag ta dit folk och visa i efterhand hur underbart det var! Men att tillverka saker, dem kan man titta på om och om igen och njuta av. Fast just en festival består av många delar. Först brainstormning vad festivalen ska handla om och ha för tema, sedan skriftligt nedskrivande av det samma och sedan ut på internet vad vi har tänkt oss och hur, sedan kontaktande av diverse instanser angående tillstånd, någonstans i början även fastställa någon form av budgetgissningar och prata med musiker, forma ett program och sätta text och bild på det. Ja så långt så bra..Sedan sprida budskapet…Vi har en festival! Välkomna! Det är lite svårare tycker jag, på olika spelmansstämmor har jag pratat med folk och jättemånga säger. Vi kommer…men ingen har förköpt biljetter. Hur vet man då att de verkligen kommer? Är det för att de verkligen vill kunna vara flexibla och tänka tja jag kanske ändrar mig? Det svåra är ju om man gör en festival så gör man den inte för sig själv utan för andra, om då andra inte gör ”sin del” dvs köper biljetter hur ska man då kunna göra en festival? En festival är något man gör tillsammans med andra. Jag är mer och mer inne på Sjönevads tänket. Alla betalar även de som i flera veckors tid sliter med att få allt färdigt till festivalen. Ingen går in gratis. Det är ett tänk som har fungerat och ska man helt seriöst ordna en festival så måste man nog göra så för alla är kompisar med oss, det är få vi inte känner så om alla dessa säger, men vi känner ju er och så klart kommer vi in gratis eller hur för vi är ju vänner. Då blir det svårt med ekonomin…
Men om man glömmer bort allt det där med ekonomi så är det fortfarande otroligt spännande hur det kommer att bli, jag tror att jag kommer att bli alldeles fascinerad över allt som kommer att hända hemma hos mig i mitt eget hus, på min egen gård. Det bästa med att ha det hemma är att om man upptäcker något som inte fungerar så behöver man inte fråga någon annan, man bara gör, eftersom det är hemma hos mig så gör jag som jag vill för allas bästa!
Jag hoppas att vädrets makter är med oss men om det inte är det så har vi åtminstone stora utrymmen så att ingen behöver bli blöt! Och alla kan ha roligt. Mest hoppas jag att ladusvalorna flyger ut, de bajsar sådant på logen och det är det ingen som vill ha på sina instrument eller i huvudet, men ungarna har precis börjat flygträna så det löser sig nog. Ja vi kan inte ha festivalen tidigare för då har inte ladusvalorna hunnit flygträna tillräckligt…fniss, det är i alla fall ett argument. Ja, ja varmt välkomna alla och köp gärna biljetter i förväg!
http://www.folkrot.se

Annonser